Vakar Seime vyko apskritojo stalo diskusija "Lietuva be palmių aliejaus: misija (ne)įmanoma".
Palmių aliejus yra gaminamas šalyse, kur žemdirbystės plotai (tame
tarpe ir alyvpalmių plantacijų plotai) yra plečiami atogrąžų miškų
sąskaita – tai Indonezija, Malaizija, pamažu ir Pietų Amerikos bei
Afrikos šalys. Turint galvoje tropinių miškų vaidmenį švelninant klimato
kaitos proceso padarinius, jų naikinimą galima pagrįstai traktuoti kaip
tiesioginę aplinkosauginę grėsmę. Dar blogiau,
jog dėka išaugusios (ir tebeaugančios) palmių aliejaus paklausos,
Indonezijoje ir Malaizijoje šiuo tikslu miškai yra kertami nelegaliai.
Europos Sąjunga yra antras pagal dydį (po Indijos) palmių aliejaus
importuotojas pasaulyje. Jo naudojimas biodyzelino gamyboje sudaro
daugiau nei pusę viso ES naudojamo palmių aliejaus kiekio. Ar veiksminga
ir logiška spręsti klimato kaitos padarinių mažinimo t.y. CO2 mažinimo
klausimą spręsti kito ir netgi veiksmingesnio šios problemos sprendimo
būdo - planetos plaučių - naikinimo sąskaita?
Politiniu lygmeniu nėra sutarimo, ar biodegalai, gaminami iš palmių aliejaus, turėtų būti laikomi pagamintais iš žaliavų, „reikšminga jų auginimo teritorijos plėtra užimant žemės plotus, kuriuose yra didelių anglies sankaupų“ kurių vartojimo direktyva numato atsisakyti iki 2030 metų.
Kai kurios šalys pavyzdžiui, Prancūzija nusprendė, kad iš palmių aliejaus pagaminti biodegalai nebebus laikomi biodegalais.
Šią situaciją privalome įvertinti visapusiškai, tačiau atsižvelgdami į
pasaulio miškų išsaugojimo strategiją ne vien lokaliu, bet ir globaliu
mastu. Mano asmeniniu vertinimu, vien žemės alinimo faktas yra pakankama
priežastis atsisakyti palmių aliejaus biodegalų, prioritetą skiriant II
kartos degalų naudojimui; toks posūkis visiškai atitiktų ir žiedinės
ekonomikos principus, nes degalų gamyba iš atliekų padėtų išspręsti jų
tvarkymo klausimą. Direktyva numato gaires šių pažangių degalų naudojimo
skatinimui. Lietuvos biodegalų įmonės taip pat yra pradėjusios
biodegalų iš biodujų ir maisto gamyboje panaudoto aliejaus gamybą. Ir
kas patepėta, kad maitinimo įmonės, pradėjus supirki aliejų perdirbimui,
jo pradėjo tiekti vis didesnius kiekius, kas rodo, jog pradėjo
atsakingiau žiūrėti į maisto gaminimą, turbūt nenaudoti aliejaus iki
visiško jo sudegimo, kas kenkia sveikatai ar jo nešalinti tiesiog
išpilant. Diskusijoje išgirstos įvairios nuomonės ir problemos, įvardyti
teisinio reglamentavimo probleminiai aspektai bus įvertinti priimant
svarbius politinius sprendimus.
Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą