2017 m. balandžio 4 d., antradienis

Dėl Lietuvos Respublikos pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo Nr. IX-517 11 straipsnio pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIIIP-278


2017 m. balandžio 4 d. pranešimas spaudai


Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė, atsižvelgdama į neefektyviai ir neskaidriai veikiančią pirminio atliekų rūšiavimo sistemą Lietuvoje, siūlo išplėsti Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymą įtraukiant visų alkoholinių gėrimų pakuotes (nuo 100 ml. iki 3 l talpos tarą); šiuo metu Įstatymas apima tik dalies alkoholinių gėrimų stiklo tarą. V. Vingrienės teigimu, priėmus Įstatymo pataisą į sistemą būtų surenkami papildomi 200 mln. vienetų pakuočių, dėl ko stiklo tara taptų efektyviau tvarkoma ir apskaitoma. Toks žymus atliekų rūšiavimo efektyvumo padidinimas reikalautų tik dalinių dabartinės atliekų tvarkymo sistemos Lietuvoje pakeitimų.

„Užstato sistema vartotojams sukūrė patrauklias ekonomines sąlygas atgauti pinigus už pakuotes; tai motyvavo visuomenę aktyviau rūšiuoti atliekas, ir ženkliai padidino rinkos skaidrumą. Siūloma Įstatymo pataisa šią naudą padidintų dar labiau. Pataisa taip pat sumažintų alkoholio prieinamumą bei padėtų surinkti daugiau mokesčių. Specifinis pakuočių ženklinimas leistų per depozito sistemą sekti nelegalius alkoholio srautus.“ – pataisą argumentavo V. Vingrienė.

Daugiau informacijos:
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė
Tel. nr.: +370 669 42159; +370 610 67245

Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą