2017 m. rugpjūčio 11 d., penktadienis

Dainavos krašto folkloro festivalus Druskininkuose

Druskininkuose rugpjūčio 8-13 dienomis vyksta Dainavos krašto folkloro festivalis. Jo metu suorganizuota paskaita "Dzūkų tautiniai drabužiai ir jų nešiosena", temą siejant su Tautinio kostiumo metais. Lektorė LNKC konsultantė tautodailininkė Asta Vandytė labai įdomiai įvedė klausytojus į XIX a. turtingų ūkininkaičių šventinės aprangos, ko pagrindu suformuotas šiandieninis Lietuvių tautinis kostiumas, autentiką. Kaip dzūkė, turėjau garbės sudalyvauti paskaitoje ir pabūti modeliu savo dzūkiško tautinio kostiumo (žinoma, šiek tiek patobulinto, prisitaikius jau prie šiuolaikiško XXI a. stiliaus :) - man tai visai patinka, nors tautodailininkų ir nežavi :)), kurio detales tautodailininkė taip pat pakomentavo.
Labai įdomi ir informatyvi paskaita, kurios metu buvo pristatytos ir aptartos išsaugotų tautinių kostiumų ar atskirų jų detalių nuotraukos, rūbų gamybos specifika, atskirų kostiumo detalių paskirtis, esmė, tradicija, stiliaus tobulėjimas keičiantis laikmečiui.


Tai - vienas iš stimulų skatinti pamilti tautinį kostiumą, didinti jo populiarumą ir dažnesnį nešiojimą. Diskusijų metu prabilome ir apie tai, kad turėtume pasimokyti iš Vokietijos Bavarų, kurie ne tik tradicinių švenčių, bet ir vestuvių ar kitomis progomis, netgi savaitgalinių išvykų ar ekskursijų metu mielai apsivelka šį nuostabų rūbą, juo didžiuojasi, papuošdami net kūdikius ar visai mažus vaikus.

Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą