2019 m. kovo 22 d., penktadienis

Pasaulinės Žemės ir Miškų dienos Lietuvos Seime paminėtos kartu su Vilniaus rajono Marijampolio moksleiviais

Lietuva nuo 1992-ųjų metų prisijungė prie Pasaulinės Žemės dienos minėjimo. Ta proga Nepriklausomybės aikštėje iškeliama jos vėliava ir Lietuvoje vyksta nemažai su ekologijos problemomis susijusių renginių. Pažymint 28-ąjį kartą Pasaulinę Žemės dieną Lietuvoje, Lietuvos Respublikos Seimos Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė pakvietė Vilniaus rajono Marijampolio Meilės Lukšienės gimnazijos moksleivius, jaunųjų miškų bičiulių sambūrio dalyvius, tikrus savo krašto gamtos mylėtojus, iš arčiau susipažinti su Aplinkos apsaugos komiteto darbu jiems dalyvaujant tą dieną vykstančiame posėdyje ir inicijavo Lietuvos Respublikos Seime miškininko Bronislovo Ambrozos iš Tauragės fotografijų parodos „Mažas didelis miško pasaulis“ atidarymą.  Parlamentarei surengti  tokią parodą  Lietuvos Respublikos Seime  kilo noras, sužinojus apie jo įstabius darbus įamžinant gamtą iš portalo miskininkas.eu vadovo Dainiaus Šerono.


Gausi jaunųjų gamtos mylėtojų grupė vos sutilpo posėdžiui skirtame kabinete. Tiesa, jie nebuvo labai drąsūs klausinėti komiteto narių. Bet juos atlydėjusios mokytojos Jūratės Taučiuvienės padedami pasidomėjo šiuo metu rezonansiniais miškosaugos ir miškotvarkos klausimais. Ir neturint daug laiko, ne vienas Aplinkos apsaugos komiteto narys pristatė savo požiūrį, kaip būtų geriausia saugoti ir tvarkyti Lietuvos miškus. Netrukus visi buvo pakviesti į Nepriklausomybės aikštę 12 val. iškelti Žemės vėliavą. Po Aplinkos viceministro Martyno Norbuto, Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Kęstučio Mažeikos ir jos narių: Virginijos Vingrienės, Lino Balsio  pasisakymų gamtosaugos problemomis ir sveikinimo žodžių, aukštai suplevėsavo Žemės vėliava, kurią pakelti buvo patikėta Marijampolio Meilės Lukšienės gimnazijos moksleiviams.


Iš Nepriklausomybės aikštės susirinkta į Spaudos konferencijų salę. Pasaulinės miškų dienos išvakarėse, kuri pažymima kovo 21 d., prisimintas nelengvas miškininkų darbas ir atsakomybė, pasidžiaugta moksleivių ekologine saviugda. Daug gražių žodžių sulaukė miškininkas ir fotografas Bronislovas Ambrozas iš savo kolegų, žemiečių, besidarbuojančių  Lietuvos  Respublikos Seime, ir renginyje dalyvavusio jo veiklos Valstybinių miškų urėdijoje  vadovo Mariaus Pulkauninko.  Tarti keletą žodžių apie save kaip fotografą pakviestas miškininkas Bronislovas Ambrozas, pasakodamas apie savo nuotykius jau nebe miškininko, o fotografo vaidmenyje, iki šiol negali pamiršti susitikimo su jau retu Lietuvoje paukščiu kurtiniu, pasižymėjusiu ypatingu kovingumu. Padėkos raštais apdovanojus šį su foto aparatu darbo vietoje neišsiskiriantį miškininką ir kitus saugančius Lietuvos gamtą ir puoselėjančius ekologines iniciatyvas, Virginija Vingrienė pakvietė kartu pasižiūrėti parodos nuotraukų. Stabtelėjus prie kiekvienos, autorius papasakojo, kaip jos gimė. Paroda „Mažas didelis miško pasaulis“ paliudijo, – miškas miškininkui gali būti ne tik jo profesinės veiklos laukas. Jis gali tapti nepakartojama, pilna netikėtumų gilesniam ir platesniam gamtos suvokimui pasitarnaujanti vieta, o nuotraukose meniškai įprasmintas tampa prieinamas ir tiems, kurie jame retai lankosi. Pamatyti vaizdai gali tapti paskata dažniau lankytis miškuose ir geriau suvokti savo atsakomybę saugant Lietuvos ir viso pasaulio gamtą. Po kartu pažiūrėtos parodos, moksleivių laukė ekskursija po Lietuvos Seimo rūmus.

Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą