2019 m. spalio 21 d., pirmadienis

Seimo narės Virginijos Vingriens sveikinimo žodis konferencijoje "Kaip tvarkysime atliekas: sprendimai švariai ateičiai"


Nauji aplinkosauginiai iššūkiai žiedinės ekonomikos, klimato kaitos sprendimų, atsinaujinančios energetikos, bei kitų ekologinių iniciatyvų kontekste yra dovana tokioms šalims kaip Lietuva. Galiu drąsiai ir užtikrintai konstatuoti, jog turime išskirtinę progą sučiupti laimės paukštę ir vienu šuoliu peršokdami kelias pasenusių technologijų pakopas aplenkti labiau pasiturinčias, tačiau lankstumo šioje srityje stokojančias ES senbuves, praeityje investavusias į šiandien jau atgyvenusias technologijas, yra priverstos spręsti jų modernizavimo klausimą. Pasinaudoję šia galimybe, galime įgyti vertingą pranašumą. Svarbiausia – rasti savyje valios šiam ryžtingam žingsniui.
Deja, šiandien daugelis mūsų vis dar esame sukaustyti tam tikrų baimių, sulaikančių mus nuo šio sprendimo priėmimo. Pradėkime nuo pakuočių sektoriaus, vis dar kamuojamo krūvos neatidėliotinai spręstinų problemų, ir tebesančio toli nuo žiedinės ekonomikos kelio. Jau eilę metų įgyvendinama konteinerinė rūšiavimo sistema niekaip neduoda norimo rezultato, neskatina gyventojų ekologinio sąmoningumo rūšiuoti. Trūksta pakuotėms skirtų konteinerių, o jos pačios yra išvežamos per retai, nemaža dalis pakuočių neišvengiamai patenka į buitinių atliekų srautą. Trūksta ir sąmoningumo rūšiuojant: daugelis gyventojų meta netinkamas atliekas į antrinių žaliavų konteinerius, o kartais apskritai priešinasi šalia jų namų statomiems konteineriams. Stringa perdirbimas ir sutvarkymas, o sektorių drebina neskaidrumo skandalai..
O štai beveik universaliai sėkminga pripažinta depozito sistema pakuočių rūšiavimo srityje padarė milžinišką šuolį, o jos teikiama ekonominė paskata reikšmingai prisidėjo prie gyventojų ekologinio sąmoningumo. Mano užregistruota iniciatyva šią sistemą praplėsti ir kitomis pakuotėmis, susilaukė gyventojų palaikymo, bet ir kai kurių atliekų tvarkymo sistemos dalyvių kritikos, dėl sukuriamų nepatogumų verslui. Kokia kita alternatyva galėtų tapti stimulu veiksmingam pakuočių sutvarkymui ir tvirtam žingsniui žiedinės ekonomikos link? Kodėl liekame sąstingio būsenoje, žarstomės pasiteisinimais, ir netampame proveržio lyderiais?
Čia noriu atkreipti dėmesį į po manęs kalbėsiančio Pramoninkų konfederacijos vadovo poziciją, išsakytą žiniasklaidoje. Sėkmę nulems gebėjimas iššūkius paversti galimybėmis. Nors mane sužavėjo jo požiūris ir į naujus aplinkosaugos iššūkius, atverčius kelius naujo pobūdžio verslams, kūrybai, ir augimui, gerb. R. Dargis taip pat išreiškė abejonę, ar Lietuvoje yra tam pasiruošusių politikų. Galiu visus čia susirinkusius patikinti, kad bendraminčių mūsų gretose tikrai yra. Kaip ilgalaikė šios galimybės vėliavnešė, galiu pasakyti, kad tvirtai pasiruošusių šiam žingsniui žmonių pasigendu būtent verslo atstovų tarpe. Pakuočių tvarkymo sektoriuje matau nemažai trypčiojimo, pasiteisinimų, jau nekalbant apie kitas sritis, kuriose neartų dirvonų yra dar daugiau. Susidaro įspūdis, kad daugelis sektoriaus dalyvių yra labiau suinteresuoti ne galimybių, o pasiteisinimų paieškomis. Raginu visus šiandien čia dalyvaujančius bendraminčius bei žiedinės ekonomikos šalininkus aktyviai ieškoti racionaliausių išeičių ir sprendimų, leisiančių peržengti minėtas kliūtis abiejose stovyklose, ir bendromis jėgomis pralaužti ledus į perspektyvius naujų galimybių vandenis. Negana to, šiandien jau tvirtai gniauždami išskirtinai svarbų už ES aplinkosaugą atsakingo komisaro portfelį, mes privalome ryžtingai pasitikti naujus aplinkosauginius iššūkius ir tapti pavyzdžiu kitoms šalims.
Taigi, šios konferencijos metu raginu jus ne tik aptarinėti problemas, pasiteisinimus ar dalintis nuoskaudomis, bet ir išgirsti naujus požiūrius, inovatyvias idėjas, bei kūrybiškas išeitis. Juo labiau, kad pranešėjų tarpe turime ir labai sėkmingai pasiteisinusių žiedinės ekonomikos iniciatyvų autorių, nepabūgusių žengti naujais, neišbandytais keliais, šiandien pergalingai skinančių laurus pasaulio rinkose. Taip pat  entuziastingų, regioniniais atliekų tvarkymo sektoriaus lyderiais tapusių kolegų, nepabijojusių įveikti iškilusias kliūtis ir rezultatyviai taikyti vaisingas praktikas. Gerbiamieji, jūs tikrai ne ką prastesni. Šia optimistine gaida linkiu mums visiems naudingos, produktyvios diskusijos, kupinos inovatyvių sprendimų, naujų atradimų ir drąsinimų bendromis pastangomis atverti vartus sėkmės proveržiui mūsų šalyje. Sėkmė lydi tuos, kurie neklausia „kodėl turiu tai daryti?“, o tvirtai ir optimistiškai ištaria „kodėl gi ne?“. 
Turime įsivardinti silpnąsias vietas bei problemas ir kartu ieškoti sprendimų. Sėkmę nulems mūsų gebėjimas ir noras iššūkius paversti galimybėmis. ES turi milžiniškus išteklius ir potencialą, bet turime dirbti kartu – verslas, vyriausybės, ES institucijos ir visos kitos suinteresuotos šalys, kad šį potencialą išlaisvintume ir paverstume pridėtine verte visuomenei. Verslas tą supranta, EK institucijos taip pat. Klausimas, ar bendram darbui yra pasirengę politikai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą