2020 m. rugsėjo 12 d., šeštadienis

Virginija Vingrienė: iš nusikaltėlių privalo būti atimami jų nusikaltimo įrankiai

Prieš savaitę Lietuvoje nuskambėjo žinia apie gyvūnų nepriežiūros, žiauraus elgesio ir galimos nelegalios veiklos atvejus Kretingos rajone. Gyventojų iniciatyva buvo atskleisti panašūs faktai visoje Lietuvoje.

Operatyviai reaguodama į piliečių atskleistus žiauraus elgesio su gyvūnais faktus, Seimo narė Virginija Vingrienė trečiadienį surengė skubų Seimo laikinosios grupės „Už gyvūnų gerovę ir apsaugą“ posėdį, kuriame dalyvavo Aplinkos ministerijos pareigūnai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai ir Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė. Posėdžio metu buvo aptartos spragos teisinėje bazėje, sudarančios sąlygas neteisėto gyvūnų veisimo veiklos vykdymui Lietuvoje, bei ieškota sprendimų, ateityje padėsiančių užkirsti kelią tokioms praktikoms. Posėdyje priimtų nutarimų pagrindu pradėtas rengti įstatymų pataisų projektas.

Penktadienį Seimas registravo Virginijos Vingrienės parengtą Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo, Administracinių nusižengimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriose numatoma sugriežtinti nelegalių gyvūnų veisėjų kontrolę ir sankcionavimą už neteisėtas veikas. „Iš nusikaltėlių privalo būti atimami jų nusikaltimo įrankiai, todėl siūlau naikinti įspėjimo už žiaurų elgesį su gyvūnais galimybę, vietoje to iškart taikant sankciją be galimybės pasitaisyti. Tarp sankcijų įtrauktas gyvūnų konfiskavimas – ne tik patvirtintus žiauraus elgesio su gyvūnais apraišką, bet ir nelegalaus jų veisimo atveju. Taip pat numatomas privalomas veisiamų gyvūnų ženklinimas mikroschema. Nustatomas pareigūnų atsakomybės griežtinimas, baudžiant ne tik už žiauraus elgesio su gyvūnu veikas įvykdžiusius, bet ir nuslėpusius nusikaltimą“, – pateiktas pataisas komentuoja Virginija Vingrienė.
Seimo narės įregistruotomis pataisomis taip pat numatoma įtvirtinti privalomą veisimui naudojamų gyvūnų ženklinimą ir griežtesnę atsakomybę nelegalias veiklas kontroliuojančioms institucijoms už aplaidų savo funkcijų vykdymą ar tyčinį nelegalių veiklų dangstymą.

„Pateiktuose įstatymų pakeitimų projektuose siūlau, kad visi veisimo veiklai naudojami gyvūnai privalo būti paženklinti mikroschema ir kartu su teisės aktų nustatyta tvarka išduota veterinarijos gydytojo sveikatingumo pažyma užregistruoti Gyvūnų augintinių registro duomenų bazėje“, – pabrėžia Virginija Vingrienė.
Pateiktame projekte taip pat numatyta, kad gyvūnų augintinių veisėjai teisės aktų nustatyta tvarka turėtų registruoti savo veiklą Gyvūnų augintinių registro duomenų bazėje ir kas pusmetį teikti informaciją apie visus veisimui naudojamus ir išveistus gyvūnus.

„Įstatymo pataisomis siūlau numatyti, kad verslinis gyvūnų augintinių veisimas yra teisės aktų nustatyta tvarka vykdomas gyvūnų augintinių dauginimas verslo tikslais, įskaitant ir patinų naudojimą patelių apvaisinimui, – siūlomus pokyčius vardija Seimo narė. – Taip pat siūlau papildyti Baudžiamojo kodekso straipsnį, reglamentuojantį žiaurų elgesį su gyvūnais, numatant atsakomybę ir asmeniui, kuris nuslėpė tokį elgesį. Administracinių nusižengimų kodekso pataisose siūlau už neteisėtą gyvūnų veisimą ir veisimą gyvūnų neturint licencijos skirti ne tik baudas, bet ir privalomai skirti veisimui naudojamų gyvūnų, jų jauniklių konfiskavimą.“

Seimo narė Virginija Vingrienė tikisi, kad, priėmus siūlomus įstatymų pakeitimus, bus užtikrintas ne tik teorinių, bet ir praktinių normų, draudžiančių žiaurų elgesį su gyvūnais, įgyvendinimas. „Seimui priėmus šias pataisas bus sukurta sklandžiai veikianti sistema, padėsianti ne tik laiku reaguoti į visus žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus, bet ir užkirsti kelią nelegalioms veisykloms kurtis ateityje“, – lūkesčiais pasidalija Virginija Vingrienė.

 Šaltinis: manokrastas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą