2019 m. liepos 17 d., trečiadienis

Negali apsispręsti: ar priimti vyno ir degtinės butelius į taromatą

https://g3.dcdn.lt/images/pix/taromatas-usad-archyvo-nuotr-80356913.jpgSeimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdyje nebuvo priimtas nutarimas dėl dar 2017 metų įregistruoto siūlymo išplėsti užstato sistemą. Nuspręsta diskusijas ir sprendimą nukelti į rudens sesiją.
Išplėsti užstato sistemą, į ją įtraukiant visų alkoholinių gėrimų tarą, pasiūlė Seimo narė „valstietė“ Virginija Vingrienė. Komiteto posėdžio metu ji kalbėjo, kad depozito sistema pasiteisino, Europoje yra pristatoma kaip sėkmės praktika.

„Ką ir pats ministras dažnai pabrėžiam, išplėtimą, kuris paskatintų mus eiti sėkmingai žiedinės ekonomikos keliu. Išklausėme studiją, kuria Vyriausybė pateikdama savo išvadą, kaip ir pritardama iš esmės, tiesiog įpareigojus Aplinkos ministeriją parengti. Ir studijos rezultatai kalbėjo daugiau privalumų, o ne trūkumų naudai, nes tai ir aplinkosaugininkų klausimai ir gyventojų pageidavimo klausimai. Jie tą depozito sistemą vertina teigiamai ir net laukia. Ir lygiai taip pat skaidrumo ir sutvarkymo prasme, nes per depozito sistemą sutvarkoma stiklo pakuočių 86 proc., o per konteinerinę tik 46 proc. Manyčiau, kad čia yra teigiamas aspektas. Aišku, posėdžio metu daugiau pasisakė ūkio subjektai, kurie prieštaravo depozito sistemos išplėtimui, bet mes negirdėjome kitos pusės. Norėtume ir kitą išgirsti, nes dalis galbūt pasisakytų už“, – kalbėjo V. Vingrienė.

Ji toliau svarstė, kad galbūt ši sistema neturėtų būti pririšta prie prekybos centrų, kad jiems nekiltų papildoma administracinė našta. Kadangi vis dar nėra tikslių priemonių, kaip šią iniciatyvą įgyvendinti, kad ji būtų naudinga visiems, parlamentarė pasiūlė klausimą nukelti į rudens sesiją.

Daugiau skaitykite čia (delfi.lt straipsnis)

Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą