2017 m. rugsėjo 4 d., pirmadienis

Pradėti debatai dėl Druskininkų dujofikavimo problemų

Pradėti rimti debatai dėl Druskininkų dujofikavimo problemų. Paradoksalu, bet Druskininkai šiandien yra vienintelis Lietuvos miestas salelė bendrame Lietuvos žemėlapyje) likusi už Lietuvos dujų tiekimo (LDT) sistemos borto. Šiandien nėra Lietuvos dujų tiekimo sistemos dalimi ir aprūpinami dujomis iš Baltarusijos, be abejo, žymiai didesne kainą. Sprendžiant šią problemą Energijos skirstymo operatorius (ESO ) visų dujų vartotojų sąskaita jau pastatė suskystintųjų dujų stotelę Druskininkuose, tačiau šio miesto vartotojams, skirtingai nuo visos Lietuvos vartotojų bus taikomas 25 proc. didesnis garantinio dujų tiekimo tarifas.
Klausimas kodėl Druskininkų vartotojai, kaip Lietuvos piliečiai, negali naudotis suskystintųjų dujų terminalo teikiamais privalumais tokiomis pat sąlygomis kaip kiti šalies regionai? Vertinant iš verslo argumentacijos pozicijos, esą, nepatogus regionas, mažai buitinių vartotojų, neapsimoka, nes tai nuostolinga ir t.t. pozicijos, galima pažvelgti plačiau ir kontrargumentuoti, jog turime Lietuvoje ir daugiau panašių nepatogių regionų (salelių), turinčių mažai buitinių vartotojų. Vienas jų, pvz. Visaginas. Tačiau racionalus sprendimas užtikrinant tiekimą ne garantine kaina kažkaip surastas ir puikiai funkcionuoja. Tai dar kartą pasitvirtina gyvenimiška tiesa, kad išeitis surasti visada įmanoma, reikia tik jų paieškoti. Kartais tiesiog tam trūksta noro ir pastangų, tad einama daug lengvesniu pasiteisinimų paieškos keliu.
Taigi, šia tema, kaip Seimo energetikos komisijos narė ir Druskininkietė ketvirtadienį, rugsėjo 7 d. inicijuoju atsakingų institucijų susitikimą Seime ieškant atsakymų į šį klausimą, siekiant rasti sprendimą, kad Druskininkams LDT užtikrintų dujų tiekimą ta pačia kaina, kaip visos Lietuvos gyventojams, o ne suteiktų jiems gerokai brangesnį garantinį tiekimą.


Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą