2020 m. vasario 24 d., pirmadienis

Po sprogusių ekologinių bombų užsimota kurti naują nuotekų tvarkymo strategiją

Kai viena po kitos sprogo kelios ekologinės bombos, steigiama darbo grupė nuotekų tvarkymo strategijai rengti. Nuotekų vežėjų asociacija ketina kurti bendrą atliekų apskaitos sistemą, kurioje matytųsi, kiek atliekų įmonė turi, kiek perdirba. Be to, verslininkai siūlo tikrinti, kaip veikia nuotekų valymo įrenginiai.

Po „Grigeo“ nuotekų skandalo atsivėrus aplinkosaugos žaizdoms, nuotekų vežėjai ketina imtis iniciatyvos ir kurti bendrą sistemą, kurioje matytųsi, kas, kiek, ir kaip atliekas, nuotekas valo, kur veža valyti. Į tokį registrą būtų įtrauktos visos įmonės privalomai. Tokią sistemą vežėjai žada sukurti dar šiemet.

„Matysis gamintojas, kiek pagamina atliekų, matysis, kas paėmė, kur nuvežė, perdirbėjas, perdirbo, kokį kiekį ir pavertė žaliava, tikrinantis tarnyba matys kada tikrintas gamintojas ar vežėjas. Viskas aišku, kada pas ką važiuoti“, – sako Nuotekų vežėjų asociacijos prezidentas.

Pasak vežėjų, per mažai vietų, kur surenkamos atliekos. Pavyzdžiui, skystosios nuotekos iš sostinės, kur jų daugiausia, vežamos daugiau nei 100 kilometrų.

„Pusė Lietuvos yra Vilnius ir Vilniuje kur atliekos, kur riebalai dingsta? Ar naftuotas vanduo? jis važiuoja į Jonavą. 100 km reikia važiuoti į vieną pusę, tai ar tikite, kad viskas suvažiuoja tenai? Aš abejoju“, – teigia Nuotekų vežėjų asociacijos narys.

Netvarkinga arba išvis netinkama valymo įranga taip pat gali būti problema. Verslininkai sako jau seniai Vyriausybei siūlę prie įrenginių įtaisyti specialų prietaisą, pagal kurį matytųsi, kaip vyksta teršalų valymas.

„Jei būtų pilna inventorizacija - kokie įrenginiai, ar jie sertifikuoti, ar atitinka reikalavimus, tada būtų galima žinoti, tą padaryti nesunku“, – tvirtina Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas.

Iš mokslininkų, verslininkų, politikų, Aplinkos ministerijos atstovų bus sudaryta darbo grupė, kuri rengs tolesnę nuotekų tvarkymo strategiją.

„Tikrai liūdnai atrodome Europos mastu. Manyčiau, kad tai tiesiog 19 amžius, be abejo, tai ne tik įrangos problema, bet ir požiūrio klausimas. Va tokie nesąžiningi aspektai, jų neturėtų būti, turime eiti pažangiu keliu - dugnas pramuštas, liko pramušti sienas ir išplauti į pažangius tvarkymo vandenis“, – sako parlamentarė Virginija Vingrienė.

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat yra sakęs, kad sprendžiant aplinkosaugos problemas gali tekti kurti naują šią sritį kontroliuojančią sistemą.

Šaltinis: LRT.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą