2020 m. vasario 17 d., pirmadienis

V. Vingrienės kalba konferencijoje „Naudotų padangų perdirbimo pajėgumų formavimo politika“

Šiandien Seime vykusioje konferencijoje „Naudotų padangų perdirbimo pajėgumų formavimo politika“ Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė pristatė naujausius padangų tvarkymo reglamentavimo sprendimus ir pabrėžė jų svarbą Lietuvoje toliau plėtojant žaliąją ekonomiką.
Skaitytojų patogumui, dalinamės V. Vingrienės pranešimo tekstu.


Susproginėjusios aplinkosaugos bombos išsklaidė bet kokias abejones - veiksmų būtina imtis čia pat ir dabar!

Po „Ekologistikos“ katastrofos, lapkričio 18 d., Seime mano surengtoje apskritojo stalo diskusijoje, aiškiai sutarėme, kad padangų sutvankymą išspręs tik jų perdirbimo įgyvendinimas. Pasitarimo išdavoje gimusios pataisos, virto pirmais svarbiais Aplinkos komiteto sprendimais. Pritarta mano siūlymui padidinti mokestį už aplinkos teršimą padangomis (300 EUR už automobilines, 600 EUR už stambiagabarites). Kas motyvuos padangas tvarkyti, nes dabar 86 EUR sankciją, kai perdirbimas kainuoja 200 EUR, skatina tik teršti aplinką ar kaupti jas prakura gaisrams. Seimui pritarus pataisai, ji įsigalios nuo liepos 1 d..


Mokestis bus siūlomas panaudoti padangų sutvarkymo reikmėms. Pasiūlytas ir padangų apibrėžimas. Perdirbtomis padangomis laikyti tik pagamintus produktus ar pakeistos fizinės sudėties žaliava, tinkamą naujų produktų gamybai. Bus padėtas taškas fiktyvių pažymų išrašymui bei praktikai perdirbtais produktais laikyti perpjautas ar supresuotas padangas.

Parlamentinės kontrolės kontekste, surengtos išvykos į perdirbimo įmones komiteto nariams atskleidė du paraleliai egzistuojančius požiūrius. Tai atvėrė akis net didžiausiems skeptikams, neįtikintiems „Ekologistikos“ gaisro. Aišku, jog nevalia tikėti pasakomis, kad padangų perdirbti neapsimoka ar tam Lietuvoje nėra tinkamos įrangos ir technologijų, per brangu, ar žiedinė ekonomika tėra fikcija. Privalome užkirsti kelią neatsakingam, tvarkymo veiklą imituojančiam verslui ir fiktyvų sutvarkymą įrodinėjančiais praktikai. Tai netoleruotina dabar, tam turi būti užkirstas kelias ateityje.


Mūsų šalyje netrūksta atsakingo, inovatyvaus verslo pavyzdžių, savo veikla įrodančių, jog turint noro, atkaklumo ir ambicijų, įgyvendinti pažangias žiedinės ekonomikos idėjas yra įmanoma. Visgi, vien pagaminti iš perdirbtų padangų naujus produktus nepakanka, būtina užtikti tolimesnį nuolatinį tų produktų perdirbamumumą. Čia yra žiedinės ekonomikos esmė! Toks verslas irgi ateina ir jį turime palaikyti bei skatinti, o ne stabdyti. Entuziastingas, kokybiškai ir kūrybiškai konkuruojantis verslas pasitarnaus kaip žymiai efektyvesnė skatinamoji ir baudimo priemonė, nei bejėgiškai protokolu mojuojantis inspektorius.

Šiandien susipažinsime su įdomiais, inovatoriškais, svarbiausia – įgyvendinamais sprendimais. Drįstančių tyrinėti naujus žiedinės ekonomikos vandenis inovatorių nėra daug, tačiau savo pastangomis ir pavyzdžiu jie ryžtingai pramuša kelius pažangai. Vadovaudamiesi nauja, dinamiška ir išradinga versline perspektyva. Neverkšlendami, neieškodami pasiteisinimų, nemelsdami valstybinės paramos, ar valstybinių jų produkcijos užsakymų, prie derybų stalo jie atsineša ne tik idėjas, bet ir savas investicijas, ir ambicingus globalių problemų sprendimus ten, kur valstybinė politika stagnuoja, sąlygodama ribotą našumą ir naudą.


Užtikrintai pasisakau už pastangas atverti kelius pažangioms iniciatyvoms, įrodančioms, jog draugiškumas aplinkai ne našta, o perspektyvi galimybė. Ji padės spręsti aplinkosaugos problemas, užtikrins išteklių tausojimą, paskatins ėjimą pažangos keliu. Leiskime veikti! Nebijokim eiti neišbandytais perspektyviais keliais!

Gerbiamieji, pastarųjų mėnesių aplinkosauginės bombos jau pramušė dugną. O mes privalome pramušti stogą ir atverti kelius į plačius pažangių galimybių vandenis. Kito kelio nėra. Bet rinktis turime naujausią, perspektyviausią, o ne prieš dešimt metų išmintą ir jau užžėlusį kelią. Susirinkome ne tam, kad klausytumės pasiteisinimų, verkšlenimų, ieškotume paguodos ar išmaldos. O pristatyti, išklausyti, išgirsti, pažangiausiais perspektyviausias idėjas, priimti ambicingus sprendimus, orientuotus į rytojaus perspektyvą, o ne vakar dienos užmarštį.


Drąsiai dalinkimės įžvalgomis, ką politikai dar turime taisyti, tobulinti, kurti. Įvertinę idėjas, pažangių praktikų pavyzdžius, ambicingas proveržio galimybes, susitelkime ir atverkime kelius į perspektyvius žaliojo kurso vandenis. Į ilgai lauktą sėkmės proveržį, įsitikindami ir įrodydami, kad žiedinė ekonomika yra įmanoma misija.

Sekite Virginijos Vingrienės Facebook paskyrą: https://www.facebook.com/vvingriene/.      

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą